Wanneer je zeker weet dat je een vasectomie wilt laten uitvoeren omdat je geen kinderwens (meer) hebt is het bij ons niet nodig om eerst langs te komen voor een intakegesprek. Wij merken dat veel mensen het prettig vinden om maar één keer langs te hoeven komen. Maar mocht je nog twijfelen ben je van harte welkom om eerst langs te komen voor een vrijblijvend intakegesprek.
Intakegesprek (als je nog twijfelt)
Als je nog vragen hebt of eerst wilt kennismaken kun je langskomen voor een (intake)gesprek. In een gesprek van maximaal een half uur worden al je vragen beantwoord en krijg je informatie. Je kunt daarna een afspraak inplannen waarop de vasectomie plaatsvindt, mocht je dat willen. Het intakegesprek is gratis en vrijblijvend.
Vasectomie tijdens de eerste afspraak (als je het zeker weet)
Als je zeker weet dat je een vasectomie wilt laten doen bij Kloosterclinics in Zwolle kun je hiervoor ook direct een afspraak maken. Je krijgt alle uitleg en informatie over de behandeling en de nazorg voorafgaand aan de behandeling, tijdens een kort intakegesprek. Direct daarna vindt de behandeling plaats.
Je hoeft dus maar één keer langs te komen voor de behandeling. Wel zo makkelijk!
Intake
Tijdens de intake vertelt de arts je meer over de behandeling en heb je uiteraard de gelegenheid om al je vragen te stellen. Je krijgt ook informatie over de genezing en het herstel. De informatie over het herstel en wat belangrijk is om te weten na de vasectomie krijg je ook mee naar huis zodat je het na kunt lezen.
De ingreep zelf is een relatief kleine ingreep die onder lokale verdoving plaatsvindt. De ingreep wordt uitgevoerd door een huisarts met meer dan 18 jaar chirurgische ervaring. Daarnaast is er een assistente die de huisarts ondersteunt en ervoor zorgt dat de ingreep prettig en soepel verloopt.
Hoe lang duurt de ingreep?
De ingreep zelf duurt ongeveer een half uur. Met het intakegesprek en nagesprek duurt de behandeling bij sterilisatie ongeveer een uur.
Heeft het invloed op mijn seksuele prestaties?
Nee, het heeft geen invloed op je prestaties. Natuurlijk is de balzak nog enige tijd gevoelig na de operatie maar zodra je hersteld bent merk je hier niks meer van. Je kunt nog gewoon klaarkomen zoals dat voor de vasectomie ook ging. Het enige verschil is dat er geen zaadcellen in het sperma meer aanwezig zijn.
Heeft vasectomie invloed op mijn seksuele beleving?
Nee, ook je lustgevoelens en seksuele behoefte en beleving blijven hetzelfde na een sterilisatie. Er verandert door een vasectomie namelijk niets aan je hormonale huishouding, alleen de zaadleiders worden onderbroken waardoor de zaadcellen niet meer naar buiten kunnen. Je lichaam lost dit vanzelf op.
Hoe betrouwbaar is een vasectomie?
Een sterilisatie van de man door middel van vasectomie is heel betrouwbaar, het is een van de meest betrouwbare methoden van anticonceptie. De kans op een zwangerschap na een vasectomie is heel klein. Het is zelfs betrouwbaarder dan de sterilisatie van de vrouw.
Ben ik gelijk onvruchtbaar na sterilisatie?
Nee, na ongeveer 2 tot 3 maanden zijn alle zaadcellen uit het sperma verdwenen. Tot die tijd is er kans op vruchtbaarheid en zul je een voorbehoedsmiddel moeten gebruiken. Na 3 maanden (en na minimaal 20 zaadlozingen) moet je sperma gecontroleerd worden op afwezigheid van zaadcellen. Pas dan weet je zeker dat je onvruchtbaar bent en de vasectomie 100% geslaagd is.
Hoe lang duurt het herstel?
Het is aanbevolen om de dag van de behandeling rust te nemen en niet aan het werk te gaan. De volgende dag kun je weer aan het werk als dit geen zware werkzaamheden zijn (zittend werk). Na een week is geslachtsgemeenschap weer toegestaan. De eerste week mag je niet fietsen, sporten, in bad, zwemmen of zwaar tillen. Na de eerste week mag je in principe dus alles weer. De hechtingen lossen vanzelf op na een paar weken. Je hoeft hiervoor dus niet meer terug te komen.
Is een vasectomie definitief?
Ja, in principe is een vasectomie definitief. Als je later toch spijt hebt kun je een hersteloperatie (een vaso-vasostomie) ondergaan waarbij de zaadleiders weer aan elkaar gezet worden. Dit is een moeilijke operatie die in het ziekenhuis uitgevoerd moet worden. De kans op succes hierbij is ongeveer 50%.